Häckens kapten hyllar cupen

BK Häckens Rasmus Lindgren gjorde 13 utlandsår som proffs. Ändå minns han segern i Mariedal Cup med Landskrona Bois som en höjdpunkt i karriären: – En fantastisk turnering med en härlig stämning på läktarna, säger han.
Lindgren representerade de svartvitrandiga tre gånger. 2001 vann han cupen efter 4-1 i finalen mot Örgryte IS.

På den tiden hade Landskrona Bois en blomstrande ungdomsverksamhet. Det som på modern fotbollssvenska kallas akademi. Den dominerande tränaren var Bernt Lindgren, far till Rasmus och drivande bakom att klubben på kort tid fick fram en rad stjärnor.

Inte mindre än fem av 80-talisterna bakom framgångarna i Mariedal Cup blev lyckosamma utlandsproffs. Förutom Lindgren junior var det också Jonas Olsson (England), Johan Andersson (Norge), bröderna Pontus (Frankrike och Portugal) och Alexander Farnerud (som avslutade sin internationella karriär i Italien och nu spelar i Helsingborg).

Rasmus Lindgren hade en lång utlandsepok. Han flyttade redan som 19-åring till holländska storklubben Ajax, men hann också tillbringa några framgångsrika år i Groningen och Red Bull Salzburg innan hemflytten till Häcken.

Han säger med snart två decenniers distans:

– Mariedal Cup är något man kommer att minnas länge. Den turneringen såg man alltid fram emot och tränade extra för inomhus. Det var jättekul och utvecklande för den riktiga fotbollen också.

Vem var den stora Bois-stjärnan i unga år?

– Alexander Farnerud. Han hade fantastisk talang men jag minns inte om han deltog det året vi vann. Själv var jag med tre gånger.

Utan att nämna fader Lindgrens betydelse pekar Rasmus på en stor fördel med att växa upp i Landskrona Bois:

– Vi hade bra tränare och fick en väldigt fin fotbollsutbildning. Det gjorde att många blev riktigt skickliga spelare.

På den tiden hade Rasmus Lindgren rollen som konstruktiv mittfältare. Numera är 34-åringen stabil mittback i Häcken som länge var med och slogs om en biljett till nästa Europa League.

– Tyvärr missade vi den chansen genom att slarva bort ett par höstmatcher, sammanfattar han säsongen.

Vad har du idag för kontakt med Landskrona Bois?

– Jag snackar med farsan som fortfarande följer klubben på nära håll. Men jag bor ju i Göteborg och kan inte själv se så många matcher.

JAN HANSSON