Anita Zetterman, då ny i styrelsen minns det glasklart:
– Frank hade kört mellan skolor och hallar, tagit tid och gjort allt förarbete som behövdes. Vi var med på tanken men trodde att kommunen skulle säga nej.
Istället fick Mariedal ett positivt bemötande från stadens styrande. Mer behövdes inte för att grundlägga en snabb jättesuccé. 192 lag anmälde sig från när och fjärran.
Den mäktiga ungdomsklubben Brommapojkarna vann tre av de första fyra turneringarna och fick behålla det vandringspriset för gott. ”Det var riktigt räligt”, minns Zetterman
Till semifinal i premiärupplagan gick två andra långväga lag: B 93 från Köpenhamn och IFK Lidingö. Som tredjepristagare belönades B 93 med en resa – till Danmark!
– Det var kanske inte helt lyckat, skrattar klubbens mångåriga ordförande Anita Zetterman.
Inomhusfotboll var så dags en relativt ny aktivitet. Intresset bara växte och när deltagarlusten var som störst hade inte mindre än 240 lag anmält sig. 13 skolor nyttjades till att bädda för 3 000 övernattande och sju hallar användes för spel.
I takt med tiden justerade cupledningen regelverket. Inledningsåren spelade man vanlig fotboll men med handbollsmål. Sedan övergick man till stora mål och efter hand också till five-a-side. En period använde man filtboll.
Sedan några år tillbaka gäller futsal, en hastigt växande innovation med närmast global utbredning.
– Tyvärr har antalet juniorspelare i Sverige minskat kraftigt på senare tid, påpekar Zetterman. Det är synd, för samtidigt sjunker förstås deltagarantalet i Mariedal Cup.
Trots det har turneringen lyckats behålla greppet om publiken. Läktarna brukar vara välfyllda, särskilt när finalspelet avgörs under söndagen.
Förutom Anita Zetterman var också nuvarande kanslisten Göran Nyberg med ända från starten. Därtill fanns då tre män som fortfarande sköter logistiken runt cupen: Lars-Inge Karlsson, Peder Svenningsson och Hans Karlsson.
– I början jobbade de ideella treskift med åtta timmar arbete, åtta timmar ledigt och åtta timmar arbete igen. Numera är det svårare få folk att ställa upp lika mycket. Många föräldrar råkar ofta ha planerat in en resa just över cuphelgen…
En detalj har blivit väsentligt bättre under de 42 åren: säkerhetstänket. De inledande åren fanns inga såna funderingar alls. Rökning var tillåten och röken steg rakt upp i hallen.
– Det var faktiskt tack vare vårt initiativ som det infördes ett rökförbud. Vi har genom åren haft väldigt fint samarbete med kommunen, polisen och räddningstjänsten, påpekar Zetterman stolt.
Efter 42 turneringar tycker Anita Zetterman fortfarande att Mariedal Cup är en årlig höjdpunkt. Inte minst gläds hon åt många uppmuntrande tillrop från tidigare deltagare.
– Storspelare som Kjell Jonevret i Brommapojkarna och Marcus Allbäck i Örgryte tackade för att de fick vara med i en så fin turnering. De omdömena värmde.
JAN HANSSON


En Frank idé snabb succé
Sensommaren 1978 kom Frank Gustavsson till MIK:s styrelse med en idé. Han ville dra igång Mariedal Cup – och hade gjort en noggrann genomlysning av all tänkbar logistik.