Afghanska siktar på trippel

Afghanska FC har vunnit Mariedal Cup två år i följd. Nu kommer Västerås-klubben till Borås för att försöka fullborda en trippel. – Vi har många nya spelare. Men jag tror vi håller ungefär samma nivå som ifjol, säger tränaren Sakhi Rahimi optimistiskt.

Blott tre man ur förra årets lag finns kvar i Afghanskas tänkta uppställning. Resten har fallit för åldersstrecket.

– Futsalspel kräver mycket styrkemässigt och Mariedal Cup är en tuff turnering med många matcher, säger Rahimi. Därför vet jag inte hur de nya killarna orkar stå emot.

Två raka finalsegrar är ett tecken på kvalitet. 2017 stod hemmaföreningen Borås AIK för motståndet i en tät fajt som slutade 3-2. I fjol var det ännu hårdare mot samma lag.

Då krävdes det straffar för att skilja klubbarna, efter den första mållösa finalen i cupens 42-åriga historia.

– Vi hade flest chanser och borde avgjort inom ordinarie tid, anser Sakhi Rahimi. Men Borås var ett starkt lag.

Senaste säsongen slutade Afghanskas futsallag trea i div I Norra Svealand. Nu är höstens serie på väg att dra igång, samtidigt som utomhusfotbollen når säsongsslutet.

I utespelet hamnade Västerås inomhusstolthet på andra plats i div V Västmanland bakom Sörstafors/Kolbäck. Förklaringen till det har tränaren:

– Så länge vi spelade med starkaste laget var vi seriens bästa lag. Problemet var att många killar missade matcher på grund av skola och jobb. Men båda lagen flyttas upp.

Under fotbollssäsongen tränade Afghanska tre gånger i veckan utomhus. Nu har man flyttat inomhus och bytt inriktning till futsal.

– För oss är futsal den viktigaste och roligaste grenen, säger Sakhi Rahimi. Mariedal Cup är en bra turnering som gett oss mycket, inte bara ett fint förstapris.

Men Afghanska satsar också på traditionell fotboll. I år var klubben nära att få en riktig drömmatch i Västmanlands DM-tävling. Om man klarat semifinalen hade man fått möta länets dominant, superettanlaget Västerås SK, i finalen. 

JAN HANSSON